Форензика работи, Зврлевски празнува

by Фокус 19:10
19:10

Во моментов врз аудиоснимката за Македонска банка се спроведува независното, експертско вештачење на форензичарот Џорџ Пeпкан од САД, по иницијaтива на Зоран Ивановски, електроинженер кој живее и работи во Америка.

Првичните резултати покажале целосно совпаѓање на гласот од посочената снимка со гласот на Груевски позајмен од други говори, изјави, јавни настапи.

- Advertisements -

„Снимката е ’природна‘ во секој случај. Ја проверивме заднината со шумовите и фреквенциите и вештакот утврди дека не е користен систем за монтирање на звукот.

Имаме избрано најмалку 15 збора што ги анализираме, но можам да потврдам дека зборот ’народна банка‘ веќе е затворен како целосно идентичен“ – пренесува за „Фокус“, Зоран Ивановски.

Пишува
Љубиша АРСИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”