Државата одзема имот на манастирот „Свети Наум“ за срамни две евра од квадрат!

by Фокус 20:10
20:10

Прославата на празникот Свети Наум (трети јули) во манастирот покрај Охридско езеро коинцидираше со намерата на власта да одземе огромен дел од имотот на манастирскиот комплекс, сопственост на МПЦ.

Црквата и државата ќе се соочат во судски процес во Управниот суд.

- Advertisements -

Процесот го отвори владиката Тимотеј откако Министерството за финансии го известило дека државата ќе одземе 18 хектари земјиште во околината на манастирот за туристички цели.

Владата сака за две евра од квадрат да стане сопственик на атрактивен имот, за потоа да го продаде за десетици пати повеќе!

Пишува
Љубиша АРСИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”