Пред една недела беше регистриран најголемиот број на случаи на дневно ниво, а од тогаш се намалува бројот, истакна на денешната прес-конференција министерот за здравство Венко Филипче.

-Ова ни покажува дека мерките даваат резултат. Размислувавме и за дополнителни мерки, но сметаме дека нема потреба ништо друго да се препорачува. Полициски час по 21 часот ништо нема да донесе бидејќи е празно веќе и времето е студено, угостителските објекти се затворени, забрането е групирање во текот на цело деноноќие и останува како ризик собирите во домашни услови за што има препорака да не се организираат, истакна Филипче.

- Advertisements -

Тој нагласи дека дополнителни мерки засега не се планираат. По однос на ситуацијата во Прилеп, Филипче истакна дека за утре е договорена средба со градоначалникот на која детално ќе се евалуира состојбата.