Филипче: И во многу современи, развиени европски земји актуелен е проблемот со дефицит на доктори

by fokus 09:30
09:30

Министерството за здравство во септември ќе распише оглас за сите државни специјализации кои се потребни на здравствените установи во земјава, најави синоќа во Пробиштип, министерот за здравство Венко Филипче.

Тој забележа дека е направена анализата за потребните специјализации, а обезбеден е и соодветен број ментори за соодветни специјалности, кои ги бараат здравствените институции.

- Advertisements -

Во Пробиштип веќе две години нема интернист, Кочани за кратко време ќе се соочи со истиот проблем, во Берово и Пехчево нема педијатар, па родителите своите деца за една вироза на преглед мора да ги носат во соседните општини, а притоа патувајќи и по минимум 50 километри до најблиската здравствена установа. Во Делчево за две години ќе нема специјалисти по интерна медицина и неврологија.

Според Филипче, приемот и на нови лекари не може во моментов да го реши овој проблем, бидејќи лекарите треба да се упатат на специјализација и по неколку години ќе можат да го преземат товарот на својата работа.

– Во тие места каде што недостасуваат соодветни специјалности, ние правиме договори меѓу здравствените домови и клиниките во Скопје. На пример недостигот од гинеколози, така го решаваме во неколку градови во земјава. И во многу современи, развиени европски земји актуелен е проблемот со дефицит на доктори. Заради тоа развиваме и еден мултисекторски проект, кој значи домашна посета и патронажни сервиси, за сите сервиси кои граѓаните, односно пациентите ќе можат да ги добијат во своите домови или пак во амбулантите кои во моментов се празни, истакна Филипче.

Посочи дека станува збор за рурални амбуланти околу регионалните болници, со што ќе формираме тимови кои ќе дадат патронажни сервиси и услуги во однос на хроночните болести, во однос на услугите кои им требаат на мајките со мали деца, како и на постарите луѓе.

Поврзани новости