Фантомите се враќаат во Избирачкиот список

by fokus 20:18
20:18

Над 30 илјади гласачи кои беа избришани за предвремените парламентарни избори на 11 декември, ќе бидат вратени во Избирачкиот список за локалните избори.

Спорни беа гласачите коишто и по вкрстените и теренските проверки не можеа да се пронајдат дека постојат и такви имаше 30.447. ДИК неколку месеци вршеше проверка на спорните записи, а откако на јавните повици се одзваа само десетина илјади граѓаи, другите останаа како „фантомски”

Сега и тие ќе бидат дел од Избирачкиот список, бидејќи партиите се договориле, а Собранието изгласало, дека бришењето на спорните гласачи да важи само за изборите во декември  2016-та.

Поврзани новости