ЕУ ќе ги добие сите 200 милиони вакцини до септември

by Фокус 10:07
10:07

Сите 200 милиони дози од нарачката на ЕУ за вакцината Pfizer/BioNTech за корона вирусот треба да бидат дистрибуирани до септември 2021 година, објави Европската комисија.

На вториот официјален ден од кампањата за имунизација на блокот земјите споредуваат белешки за тоа колку дози добиле секоја од нивните првични пратки и наоѓаат причина за загриженост.

- Advertisements -

На пример, Италија треба да дистрибуира околу половина милион дози неделно, почнувајќи од понеделник. Сепак, некои италијански медиуми забележаа дека првата распределба на Италија од 9.750 дози е слична на малата Малта, која доби околу 10.000 дози во саботата, иако е предвидено на земјите да им бидат доделени вакцини врз основа на нивната популација.

Комисијата инсистираше на тоа дека распределбите ќе ја рефлектираат формулата до крајот на месецот.

„Сите земји-членки ќе добијат дози во декември врз основа на истата пропорционална распределба (користејќи го клучот за дистрибуција врз основа на население)“, рече портпарол на ЕК.

По декември, испораките на вакцината Pfizer/BioNTech ќе продолжат на неделно ниво, а целата нарачка од 200 милиони се очекува да биде готова до септември.

Поврзани новости