ЕУ ја решава нашата судбина и не понижува поради злобната Хрватска, вели Вулин

by Fokus

Министерот за внатрешни работи на Србија – Александар Вулин, реагирајќи на одлуката на Хрватска да го запре увозот на руска нафта во Србија, рече дека е подобро да се биде воено и политички неутрална земја, отколку член на клуб во кој хрватските комплекси и одмазда ќе бидат закон и правило.

„Европската унија уште еднаш докажа дека е клуб на земји кои имаа поделби под Сталинград и дека единствената конзистентност во нејзината политика е одмаздата на слободните народи. По предлог на комплексот Усташка Хрватска, на Србија и беше забрането да увезува руска нафта преку Јадранскиот гасовод, но на Бугарија не.

Објаснувањето дека Бугарите имаат руска рафинерија во Бургас не се однесуваше на тоа дека Србите имаат и руска рафинерија во Панчево. За усташите и нивните сојузници не е важно дали нешто има смисла, туку дали тоа ќе и наштети на Србија. Со усташкото барање усвоено од Европската унија, Србија е принудена да купува поскапа ирачка нафта и со тоа да изгуби стотици милиони евра кои можела покорисно да ги искористи“ – изјави Вулин.

Тој наведе дека Србија во блиска иднина ќе мора да размислува за изградба на нафтовод во партнерство со други земји, бидејќи, како што рече, „секаде каде што усташите можат да и нанесат штета на Србија, тоа ќе го направат“.

„Европската унија, во која нашата судбина ја решава сè понеуспешната и сè позлобна Хрватска, е местото на нашето идно понижување и страдање, и затоа е подобро да се биде воено и политички неутрална земја, отколку членка на клуб во кој хрватските комплекси и одмазда ќе бидат закон и правило. На предлог на усташите, Европската унија не го воведе 8-миот пакет санкции кон Русија, туку првиот пакет санкции за Србија, подмолно и тивко, како што знаат само усташите“, рече Вулин, пренесува Политика.рс.

Поврзани новости