ЕСМ ќе побара конечни понуди од компаниите кои се јавија на тендерот за гас

by fokus

Управниот одбор на АД ЕСМ ја разгледа информацијата подготвена од ЕСМ Продажба ДООЕЛ Скопје, во врска со истражувањето на пазарот и пристигнатите информации за набавка на природен гас за снабдување со кризата со топлинска и со електрична енергија и го задолжи правното лице да испрати допис до трите компании кои се пријавија на тендерот со цел да ги допрецизираат информациите и да достават конечни понуди, информираат од АД ЕСМ.

-Управниот одбор го задолжи ЕСМ Продажба да ја појасни информацијата преку испраќање допис до трите компании со барање да ги допрецизираат своите информации кои ги испратиле и истите да достават конечни понуди за месец ноември за работа на топланите Исток, Запад и Енергетика, и понуди за евентуално вклучување во режим на работа на приватната гасна електрана ТЕ-ТО, од која исто така е побарана информација дали тие самите имаат обезбедено природен гас и за кој период. Оваа информација е потребна бидејќи ТЕ-ТО произведува и електрична енергија, но и топлинска енергија која влегува во системот на парно греење на градот Скопје, прецизираат од ЕСМ.

Поврзани новости