Екологистите реагираат за ДУП-от за Железара: Ќе го загубиме воздухот кој и онака го немаме

by Фокус 21:21
21:21

Јавната презентација за три Детални урбанистички планови во Општина Гази Баба за делот на Железара заврши со голема расправија во исполнетата општинска сала.

Екологистите тврдат дека со ДУП-от се предвидува тешка загадувачка индустрија, а тие добија поддршка од дел од советниците.

- Advertisements -
Banner 300x250_

-Ако овие планови се остварат може да се збогуваме со чистиот воздух кој и онака го немаме – вели Анастасија Павловска, граѓански активист.

Главната општинска урбанистка Благица Блажевска рече дека оние субјекти кои се со намена Г-1 останаа со  истата намена за тешка загадувачка индустрија, додека, како што рече, се друго е со намена за деловен простор, зеленило  и лесна индустрија.

-Досега за тој дел од Општината нема донесено Детален урбанистички план, сега дојде време да го урбанизираме и да го средиме, бидејќи има многу субјекти и секој треба да си  добие своја парцела – рече Блажевска.

Поврзани новости