ЕК за БиХ ќе препорача условен статус на кандидат за прием во ЕУ

by Fokus

Европската комисија денеска ќе препорача на Босна и Херцеговина да и се додели статус на кандидат за прием во ЕУ, но со одредени услови, објавија медиумите во Сараево.

Конечната одлука за доделување кандидатски статус ќе ја донесе Советот на ЕУ.

Иако во Босна и Херцеговина ништо посебно не се смени на патот кон ЕУ, политичката криза се продлабочи и тензиите се зголемија, Брисел реши да ја „протурка“ заради „мирот дома“, јавија сараевски медиуми.

БиХ ќе добие условен кандидатски статус поради одлуките на високиот претставник Кристијан Шмит донесени пред неколку дена, се вели во текстот. Се објаснува дека функционерите на одредени земји од ЕУ се незадоволни од одлуките на Шмит, бидејќи тие може да придонесат за „продлабочување на етничката сегрегација, но и нефункционалност на институциите“.

Таквиот став, се додава, не изненадува, бидејќи во Брисел општо е расположението дека ЕУ не е за наметнување на какви било одлуки пред да им се понуди на домашните институции соодветна шанса за решавање на проблемот.

Поврзани новости