Дури 1.600 инфлуенсери добиле бесплатен престој во Катар, помеѓу избраните нема од Македонија

by fokus

Инфлуенсери од целиот свет, кои имале значително влијание на социјалните мрежи добија можност за бесплатен престој во Катар за време на Светското првенство, а освен сместување во модерни апартмани, платен повратен авионски билет во економска класа, тие добивале и по околу 70 долари дневно.

Условите кои ги објави организацискиот комитет се инфлуенсерите да се вклучат онаму каде што е соодветно, со содржини обезбедени од катарските организатори и да го поддржат Светското првенство со „лајкување“ и повторно споделување на објави од трети страни.

Веќе 1.600 инфлуенсери заминале на спозорираното патување во Катар. Уште еден од условите кои требало да ги исполнат избраните лица, е тоа да останат во земјата најмалку до 4-ти декември, а пожелно било и да се остане до крајот на првенството.

Тие исто така морале да се согласат да пријават какви било навредливи, понижувачки или дискриминирачки коментари на социјалните мрежи до организацискиот комитет, а лицата со очигледна политичка припадност биле исклучени од проектот.

-Бидете подготвени во вашите дресови, со знамиња и шалови, да се веселите и да навивате, а камерите ќе се фокусираат на секоја група со инфлуенсери – им било кажано на избраните.

Од Македонија, барем до сега, ниту една инфлуенсерка или инфлуенсер се нема пофалено со фотографии од Катар. Од соседна Србија, но и од Хрватска, во повеќе наврати во кадар се појавија провокативни навивачки, но нема информација дали се дел од проектот со спонзорираните инфлуенсери или пак отишле на првенството на своја рака.

Вики Клинчарова

Поврзани новости