Дуинг бизнис 2018: Македонија на 11-то место во светот

by fokus 17:21
17:21

Спорен најновото издание на извештајот Дуинг Бизнис на Групацијата Светска банка, Македонија е рангирана на 11-тото место за водење бизнис во светот.

Македонија, како што стои во извештајот, имплементирала 41 реформа, исто како и Казахстан, а Грузија 47, која е со најмногу реформи во изминатите 15 години.

- Advertisements -

-Македонија од 2007/2008 година започна со сеопфатни реформи во градежништвото, со кои стана задолжително ангажирањето на приватни инженери лиценцирани од Инженерската комора, за да спроведат независни ревизии на градежните планови. Од тогаш, Македонија забележа значителни подобрувања во ефикасноста на градежната регулатива мерена од Дуинг Бизнис. Компромис беше зголемување на регулаторните трошоци, стои во извештајот.

Поврзани новости