Државен инспекторат: Панчевски незаконски го деградирал Стаменковски

by fokus 17:10
17:10

Државниот инспекторат за труд утврди дека поранешниот претседател на Основниот суд Скопје 1-Скопје, Владимир Панчевски, незаконски го прераспределил на друго работно место вработениот Горан Стаменковски.

Трудовата инспекција по претставка на оштетениот и по извршени проверки во судот, констатирала дека одлуката што на 28 септември била донесена „не е во согласност со член 60 став 2 од Законот за судска служба, поради што му се укажува на работодавачот донесеното решение да го укине“.

- Advertisements -

По ова решение, Стаменковски испрати соопштение во кое информира дека  поднесува кривична пријава за екс-претседателот Владимир Панчевски поради постоење на основано сомнение дека сторил кривично дело: „злоупотреба на службени податоци”, од член 149 став 3 а во врска со став 1 од Кривичниот законик на РМ, за кое е предвидена затворска казна од три месеци до три години.

Поврзани новости