Државата им ги плати долговите на девет илјади граѓани

by Фокус 18:20
18:20

Државата отплати долгови на девет илјади граѓани, во просечна висина од 1.600 евра. Најголем дел од долговите се за сметки за струја, сметки за радиодифузна такса, но и рати за кредити. Во првата фаза, ќе бидат избришани долгови во висина од скоро 15 милиони евра.

Премиерот Груевски рече дека ова било дел од предизборните ветувања, а се заснова на начелата на хуманизам, социјална праведност и солидарност. Тој денеска, заедно со министрите за финасии и за социјална политика, на рака им ги додели решенијата за отпис на долгови на триесетина семејства. Тие пак, не сакаа да говорат за ефектот од оваа мерка.

- Advertisements -

За оваа мерка на Владата за отпис на долгови аплицираа 42 илјади граѓани.

 

 

Поврзани новости