„Дрисла“ загадувала повеќе од дозволеното со согорување медицински отпад

by fokus 17:19
17:19

Депонијата Дрисла загадува над дозволените граници со чад кој е резултат на согорување медицински отпад, покажа вонредниот инспекциски надзор на Државниот инспекторат за животна средина. Регистрирано е поголемо испуштање јаглероден моноксид, сулфур двооксид и прашина надвор од дозволените вредности.

-Поради ова надминување и повреда на законска одредба, ДИЖС поведе постапка која е согласно Законот за квалитет на амбиентниот воздух, односно Законот за животната средина за правното лицњ, соопштија од Државениот инспекторат за животна средина.

- Advertisements -

Инспекторите го ограничиле палењето на медицинскиототпад во Дрисла на само 8 часа во периодот помеѓу 7 и 19 часот. Горењето ќе биде целосно забрането кога загадувањето во населбата Лисиче ќе биде над 100 микрограми честички ПМ 10 на метар кубен воздух.

Поврзани новости