Досега не станало збор за бришење на Охрид од листата на УНЕСКО

by fokus 21:51
21:51

Никогаш не станало збор Охрид да биде избришан од листата на УНЕСКО изјави денеска Ања Сидоренко од Светскиот центар за наследство на оваа организација.

-Ние сега само вршиме надзор, подоцна ќе имаме состаноци и тогаш ќе ги презентираме нашите препораки.Во овој момент не можеме ништо друго да кажеме. Не сме дојдено само за Националниот парк туку вршиме мониторинг и на целото  културно и природно наследство како тоа се заштитува и сите активности кои се преземаат. Остваривме средба  со цел да го видиме прогресот и напорите на локалните и националните власти во заштитата на културното и природното наследство и спроведувањето  на забелешките на УНЕСКО од минатата година на 40 седница во Истанбул, рече Сидоренко.

- Advertisements -

Таа додаде дека сите проекти поврзани со Галичица веќе биле разгледани од страна на стручни експерти од комитетот затоа што се работело за комплексно подрачје богато со културни и природни вредности.

Поврзани новости