Димитров: Македонскиот јазик е признат од лингвистите, процесот со Бугарија треба да претставува взаемно прифаќање

by fokus 18:16
18:16

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров се јави со реакција откако Бугарската академија на науките излезе со став дека не постои македонски јазик. Димитров потсетува дека македонскиот јазик е стандардизиран во 1945 година, и признат е во Обединетите нации и од меѓународните лингвисти.

-Во 21от век, во Европа, правото на самоопределување и само-изјаснување е неспорно. Односите меѓу две држави, за да бидат пријателски и блиски, претпоставуваат почитување на тоа право и на достоинството на другиот. Македонскиот јазик е еден од јужнословенските јазици. Стандардниот македонски јазик е официјално кодифициран во мај 1945 година, врз основа на централните говорни форми во тогашна Македонија. Беше еден од трите официјални јазици и во поранешна Југославија, а присутен е во ОН уште од 70те години на минатиот век. Македонскиот јазик има свој историски развој и е признат од меѓународната заедница на лингвисти. Историскиот процес што го почнавме со соседна Бугарија, за да води кон вистинско зближување и пријателство, за да руши стравови и предрасуди, претпоставува взаемно прифаќање. Прифаќање на периодот на заедничка и испреплетена историја што ги поврзува бугарскиот и македонскиот народ, но и на сегашноста – македонски народ што говори македонски јазик. За овој процес да успее, на двете страни им треба мудрост и деликатност, големина во разбирањето и почитувањето на грижите и достоинството на другиот. Лесно е да се растури, тешко е да се гради, порача Димитров.

- Advertising -

Поврзани новости