Дијабетичарите до Заев: Ставете крај на инсулинската криза, 50.000 дијабетичари страдаат од кои 500 се деца

by Fokus 11:16
11:16

Здружението на лица со дијабетес „Шечерче- Лолипоп“ од Велес со отворено писмо, бара од премиерот Зоран Заев лично да се ангажира да с ереши кризата со недостаток на инсулин, неопходен за дијабетичарите.

Во писмото тие потсетуваат дека ситуацијата е повеќе од сериозна, бидејќи до денес речиси цел месец нема инсулин. Тие потенцираат дека во јавноста досега повеќемина говореле за оваа тема, но како што велат од тоа немаат корист дијабетичарите.

-Скоро еден месец некои си поигруваат со судбините на над 50.000 инсулинозависни граѓани, од  кои над 500 се деца. Време е  Вие лично да се ангажирате и дејствувате. Пред се, кон оние кои се законски обврзани и надлежни, а и кон оние кои земале обврска преку тенедери навремено и редовно да ја остваруваат уставната обврска, во име на Република Македонија, за достава и достапност на лекување со инсулин во регуларните инсулински аптеки во количини кои треба да ги иамаме, це вели во писмото.

Тие потсетуваат дека не е првпат да побараат да се стави крај на инсулинската криза и бараат инсулин да стасува до секој што му е потребно, а истовремно да се донесе системско решение со кое нема да се овозможи следна криза, која како што велат и сега се убедени дека наметната, но и без оглед на тоа им ги одзема животите.

Поврзани новости