Џони Деп во јануари во Србија поради снимање филм

by Fokus

Познатиот холивудски актер Џони Деп ќе ја посети Србија во јануари следната година за снимање на филм за воениот фотограф Јуџин Смит.

Снимањето на филмот „Минамата”, именуван по болеста предизвикана од труење со жива, ќе започне во Јапонија, а потоа ќе продолжи во Србија.

Дејствието на филмот ќе се занимава со работата на Смит во списанието „Лајф” и со фото есеј од 1972 година, преку кој Смит ќе го претстави на пошироката јавност ужасот на болеста Минамата, откриена во Јапонија во 1956 година.

Ендру Левитас ќе го режира сценариото на Дејвид Кеслер, а според книгата на Јуџин Смит и неговата сопруга Ајлин Миоко Смит, „Минамата: приказна за труење на градот и луѓе кои одлучија да го носат бремето на храброст”.

Смит е еден од најистакнатите американски фоторепортери и „можеби најважниот американски фотограф во развојот на уреднички фото есеи”, пишува „Гардијан”.

Џони Деп претходно беше во Србија во 2010 година кога учествуваше на фестивалот „Кустендорф”.

Поврзани новости