Џаферовиќ ја презема функцијата претседател на Претседателството на БиХ

by fokus

Бошњачкиот член на Претседателството на Босна и Херцеговина, Шефик Џаферовиќ денеска ја презема функцијата претседавач, која ќе ја извршува во следните осум месеци.

Џаферовиќ ќе ја преземе должноста претседател на Претседателството на БиХ од хрватскиот член Жељко Комшиќ.

Тој доаѓа на функцијата претседавач по принципот на ротација, кој е дефиниран со Уставот на БиХ и Деловникот за работа на Претседателството на БиХ.

Поврзани новости