Дескоска за случајот со ќерката на Никола Димитров: Секој студент што ги исполнува условите има право за стипендија

by fokus 15:41
15:41

Денеска во дел од медиумите беше обелодеденето дека во изминатата година ќерката на министерот за надворешни работи, Никола Димитров, добила степендија за школување од 40.000 долари, поранешната министерка за образование и наука, Рената Дескоска излезе со свој став.

Во изјава за „Макфакс“, таа порача дека нема привилегирање на ќерката на Димитров ниту дискриминирање на друг студент.

- Advertisements -

„Нема ниту нејзино привилегирање, ниту дискриминирање на кој било друг кандидат. Тоа може да се види и од списокот на кандидати и од списокот на лицата кои конкурирале. Секој студент којшто ги исполнува строгите критериуми за упис на најдобро рангираните 100 универзитети има право да добие стипендија и не смее да биде дискриминиран, а истото важи и за ќерка на сегашен функционер. За случајот со ќерката на Димитров, законските рокови и условите се целосно испочитувани, затоа што МОН не влијае при упис на кандидатите на странски универзитет, туку доделува стипендија на сите деца кои ги исполнуваат условите без исклучоци, без привилегирање и без дискриминација“, изјави за „Макфакс“ сегашната министерка за правда, Рената Дескоска.

Поврзани новости