Денеска ќе дознаеме кој ќе формира влада

by fokus 11:39
11:39

Претседателот Ѓорѓе Иванов денеска треба да го додели мандатот за формирање влада  на партијата што ќе направи мнозинство во Собранието. Според законските рокови, денеска е последниот, односно десетти ден од формирањето на Собранието, рок во кој претседателот треба да го додели мандатот.

Откако Иванов ќе го даде мандатот на партијата која ќе направи мнозинство во Парламентот, тогаш тој мандатар има рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, на Собранието  да му поднесе програма и да го предложи составот на Владата, за кој пратениците ќе треба да гласаат.

Претходно, Иванов изјави дека ќе ги испочитува роковите за доделување на мандатот за формирање на влада.

Поврзани новости