Демократски сојуз: Нема услови за локални избори во октомври

by fokus 13:22
13:22

Демократскиот сојуз оценува дека нема услови за одржување на локалните избори во октомври.

„Поради потребата од сериозни реформи во изборната регулатива, како и отстранување на слабостите во изборните процеси неопходно е одржувањето на локалните избори да се одложи најмногу за 12 месеци“, вели партијата на Павле Трајанов.

- Advertisements -

Инаку, сосема е јасно, потсетува ДС, дека мандатот на советите на општините и градоначалниците е истечен и од Уставен аспект не е можно продолжување на мандатот, но кај нас досега Уставот беше повеќе пати подреден на политички договор, но таков веќе е постигнат за реобновување на мандатот на советниците и градоначалниците наводно за интересите на граѓаните.

Демократскиот сојуз не ја оспорува потребата локалната самоуправа да функционира, но во вакви околности градоначалниците треба да имаат ограничени овластувања и одговорност пред Владата, бидејќи мандатот ќе го добијат од парламентарното мнозинство, а не од граѓаните.

Локалните избори треба да се одржат штом за тоа ќе се создадат услови, но не подолго од година дена“ се вели во соопштението на Демократски сојуз.

Поврзани новости