Демант: „Фокус“ тенденциозно ја напаѓа Гинекологија, таму работат професионалци

by Fokus 13:07
13:07

По излегувањето на новиот текст во неделникот „Бебињата на Гинекологија ги третираат како кукли“, од клиниката излегоа со демант. Нивниот демант го објавуваме во целост:

ЈЗУ  У Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје најостро реагира на текстот поради тенденциозното продолжување на изнесување на необјективни и невистинити податоци за целокупниот лекарски колегиум како и невистини кои го нарушуваат угледот на клиниката.

- Advertisements -

На висина на задачата, со сета морало етичка одговорност ја информираме македонската јавност дека овој медиум прави тенденциозен атак врз не само угледот на клиниката туку и мирот и спокојството, довербата и одлуката на пациентките.

Фактот дека ЈЗУ У Клиника за гинекологија и акушерство е најголемо родилиште во Македонија е и факт дека кај нас се хоспитализирани најсложените случаи, а често пати поради свесноста за сложеноста пациентките иако ги контролираат своите бремености во приватни болници истите се одлучуваат за породување на клиниката. Такви случи се препраќаат и од самите болници на нашата клиника.

Соочувајќи се со тој податок не го занемаруваме бројот на починати пациенти, но напоменуваме дека за сите пациенти на клиниката постои медицинска документација која е доказ за целиот третман на пациентите.

Сите неосновани коментари, кулуарски муабети се повод за вознемирување на јавноста и сеење страв и недоверба кај истата, но и повод следен пат ЈЗУ У ГАК правно да им даде разрешница на сите клевети и навреди кои и се препишуваат преку судски процес каде ќе се соочат само аргументите.

Како тим на професионалци, луѓе кои се посветени на животот и здравјето на човекот, како хуманисти, како родители сочувствуваме со немилите настани на споменатите пациентки и стоиме на располагање за секоја консултација, увид во документација и помош доколку имаат потреба.

Со пациентите е постапено по сите стандарди.

ЈЗУ У ГАК ја почитува приватноста на пациентите и нема да изнесува повеќе детали околу случаите во јавност

Обдукциските наоди ќе ги потврдат причините за смртта на новороденчињата.

ЈЗУ У  ГАК – Скопје бара во наредниот број на Фокус објавување на овој Демант како и на сите сајтови и портали каде истиот го имате споделено, во спротивно ЈЗУ У ГАК ќе превземе правни дејства.

 

Поврзани новости