Даночен календар со кој бизнисмените ќе ги знаат промените шест месеци пред да се случат

by fokus 11:12
11:12

Преку воведување на даночен календар бизнис заедницата ќе ги знае промените во даночната сфера најмалку шест месеци пред да се спроведат.  На овој начин ќе се обезбеди поголема даночна предвидливост, а тоа значи и подобро бизнис опкружување, соопштува Министерството за финансии.

Согласно изјавата на министерот за финансии Фатмир Бесими од средбата со Стопанската комора на Македонија даночниот календар ќе овозможи бизнис-заедницата да ги знае даночните промени најмалку шест месеци пред да се случат.

- Advertising -

Според Бесими, може да има исклучоци, потреба за брзи акции – како во случајот со ковид-кризата, но ќе се постави систем и механизми за транспарентно и навремено информирање.

 

Поврзани новости