Дали знаете што ни чини пластичната кеса?

by Фокус 13:13
13:13

Иницијативата на ПроКредит Банка за помалку отпад од пластични кеси поддржана од граѓаните

Во Македонија се употребуваат околу половина милијарда пластични кеси годишно. Таквиот одпад тешко се управува и најчество завршува насекаде околу нас. Штетните состојки од пластичната кеси трајно ги уништуваат природните ресурси и остануваат во храната која ја јадеме, водата, воздухот.

- Advertisements -

3

Зошто да употребуваме 10 кога некогаш доволно ни е само една?! Ова се дел од прашањата со кои ПроКредит банка ги поттикна граѓаните да размислат одговорно за секојдневната употреба на пластични кеси со директно присуство на терен-во супермаркетите, аптеките, продажните места, шеталиштата. За таа цел ПроКредит им подари платнени ЕКО торби, изработени од 100% органски памук со меѓународен сертификат за стандардизирано органско производсво и минимален ефект на животната средина, која може да ја употребуваат како замена за пластичните.

4

Ваквото делување на ПроКредит Банка е еден дел од страндардите за заштита на животната средина кои банката ги спорведува.

‘’Ние сме активни членови на општеството и нашата улога ја гледаме подалеку од основната дејност на една финансиска институција-обезбедување на финансиски услуги. Свесни сме и засегнати за различните негативни ефекти кои сите ние како индивидуи и инстутиции со нашето делување и навики ги причинуваме на животната средина. Сакаме да дадеме практична идеја како секој еден може да даде активен придонес за намалување на користењето на пласти и со тоа да направи подобро место за живеење за себе, за сопствените деца, за своите сограѓани.’’

5

Остварувањето на ваквата мисија е невозможно без соработка со партнери кои ја делат истата одговорност,грижа и делување за животната средина. Со подарок платнена ЕКО торба, оваа порака се испраќа до граѓаните преку продажните мрежи на поддржувачите на акцијата на ПроКредит: Веро, Табернакул, Просветно Дело, Гранап маркет, Виола Фармација, ХУБО Маркет и др.

1

Покрај овие локации и дирекните промоции, бесплатен примерок од органска еко торбичка граѓаните може да добијат во сите експозитури на ПроКредит Банка.

Поврзани новости