Дали политичкиот договор ќе и донесе на Македонија почеток на преговори со ЕУ?

by Фокус 10:08
10:08

Постигнувањето на политички договор меѓу македонските лидери за излез од политичката криза и обезбедува на Македонија фер шанса да напредува во евроатланските интеграции и да започне преговори со ЕУ, изјави известувачот за земјава во Европскиот парламент Иво Вајгал, кој заедно со колегите Едвард Кукан и Ричард Ховит посредуваа во надминувањето на политичката криза.

– Сега, Македонија треба да се заложи за спроведување на реформите што се очекуваат од земјава која се стреми кон евроатланските интеграции – истакна Вајгал.

- Advertisements -

Според Кукан, договорот ќе овозможи понатамошен демократски развој на Македонија.

– Стабилноста и развојот на Балканот е еден од нашите приоритети во надворешната политика – рече тој.

Ховит, пак, смета дека договорот, фигуративно кажано, ја извлекол земјава од работ на бездната.

Поврзани новости