„Дали ова е набљудувачот на ЦИВИЛ? Дај да го фрлиме в канал!“

by fokus 13:15
13:15

Центар за слобода-CIVIL  бара од ДИК и од Општинските изборни комисии – да им се јават веднаш на Избирачките одбори и да побараат од нив да им овозможат на набљудувачите да ја работат својата работа и да го почитуваат Изборниот законик. Од таму велат дека нивните набљудувачи се попречувани да си ја вршат нивната работа.

-Од изборен штаб на една политичка партија во едно скопско село, на адреса на нашиот набљудувач се упатиени закани. „Дали ова е набљудувачот на ЦИВИЛ? Дај да го фрлиме во канал!“, тенденциозно гласно разговарале партиските активисти.

- Advertisements -

Избирачкиот одбор во Избирачкото место 2904 во општина Бутел го отстранил акредитираниот набљудувач на ЦИВИЛ, без никакво објаснување. Кажано му е да излезе од Избирачкото место веднаш штом влегол, а на прашањето зошто го отстрануваат, одговорено му е: „Така!“

Овластувањата на набљудувачите на ЦИВИЛ се одземени во повеќе случаи, а во еден случај, во Избирачкиот одбор, овластувањата на набљудувачот биле и фотографирани.

Поврзани новости