Чудни светла забележани на небото пред земјотресот во Мароко, според научниците можеби се феномен стар со векови

by Fokus

Извештаите за земјотресни светла, како оние што се гледаат на видеата снимени пред петочниот земјотрес со јачина од 6,8 степени во Мароко, не враќаат со векови наназад во античка Грција, објави Си-Ен-Ен.

-Овие изливи на светла, танцувачка светлина во различни бои долго ги збунуваат научниците и сè уште нема консензус за тоа што ги предизвикува, но тие се дефинитивно реални, вели Џон Дер, пензиониран геофизичар кој порано работел во Геолошкиот институт на САД.

Тој е коавтор на неколку научни трудови за светлата за земјотреси (EQL).

-Гледањето на EQL зависи од темнината и другите фактори на поволност, објасни Дер.

Тој рече дека неодамнешното видео од Мароко споделено на интернет изгледа како светлата за земјотресот снимени на безбедносните камери за време на земјотресот во 2007 година во Писко, Перу.

Хуан Антонио Лира Качо, професор по физика на Националниот универзитет и градоначалникот на Сан Маркос во Перу, кој го проучувал феноменот, рече дека видеото од мобилните телефони и широката употреба на безбедносни камери го олесниле проучувањето на светлата за земјотреси.

-Пред 40 години, тоа беше невозможно. Ако ги видевте, никој немаше да верува во тоа што го видовте, изјави тој.

Земјотресните светла можат да имаат неколку различни форми, според поглавјето за феноменот, коавторство на Дер и објавено во изданието на Енциклопедијата за геофизика на цврста земја за 2019 година.

Понекогаш, светлата може да изгледаат слични на обичните молњи или може да бидат како светлечка лента во атмосферата слична на поларната поларна светлина. Понекогаш тие личат на светлечки сфери кои лебдат среде воздух. Тие, исто така, може да изгледаат како мали пламени кои треперат или лазат покрај или во близина на земјата или како поголеми пламени што излегуваат од земјата.

Видеото снимено во Кина непосредно пред земјотресот во Сечуан во 2008 година покажува светлечки облаци како лебдат на небото.

За подобро да ги разберат светлата на земјотресите, Дер и неговите колеги собраа информации за 65 американски и европски земјотреси поврзани со веродостојни извештаи за светла за земјотреси кои датираат од 1600 година. Тие ја споделија својата работа во труд од 2014 година објавен во списанието Сеизмолошки истражувачки писма.

Истражувачите откриле дека околу 80% од испитуваните појави на EQL биле забележани за земјотреси со магнитуди поголеми од 5. Во повеќето случаи, феноменот бил забележан непосредно пред или за време на сеизмичкиот настан и бил видлив на 600 километри од епицентарот на земјотресот.

Земјотресите, особено силните, најверојатно ќе се случат долж или во близина на областите каде што се спојуваат тектонските плочи. Сепак, студијата од 2014 година покажа дека огромното мнозинство на земјотреси поврзани со светлечки феномени се случиле во тектонските плочи, наместо во нивните граници.

Земјотресните светла беа поверојатно да се појават на или во близина на долините на расцепот, места каде што – во одреден момент во минатото – Земјината кора била раздвоена, создавајќи издолжен низински регион кој се наоѓа помеѓу два повисоки блока земја.

Поврзани новости