Четири пати повеќе ПМ 10 честички од дозволеното во Центар

by Фокус

Утрово во 8 часот во Центар имало 218mg/m3 суспендирани честички ПМ10, покажуваат мерењата  на Министерството за животна средина и просторно планирање. Дозволеното ниво на ПМ 10 честички во воздохот е 50mg на метар кубен. Во Лисиче биле измерени  151mg/m3, а во Карпош 114mg/m3.

Ноќеска на полноќ, според мерните станици, највисока загаденост на воздухот имало во Лисиче каде надминувањето на вредностите на суспендираните честички ПМ10 достигнале до 534 и Гази Баба до 339 mg/m3.

 

Поврзани новости