Бугарија ќе добие 11 милијарди европски евра, одлучи Брисел

by Fokus 18:36
18:36

Европската комисија ѝ доделува на Бугарија 11 милијарди евра за екологија, инфраструктура, вработување и аквакултура, според договорот за партнерство за периодот 2021-2027 година, соопшти постојаното претставништво на земјата во Брисел.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, со договорот се дефинира инвестициската стратегија на Бугарија во областа на кохезионата политика за периодот 2021-2027 година.Средствата од кохезионата политика ќе ја промовираат економската, социјалната и територијалната кохезија во бугарските региони и ќе помош за спроведување на главните приоритети на ЕУ, како што се еколошката и дигиталната транзиција.

Поврзани новости