Бугарија и Романија влегоа во Шенген зоната

by fokus

Бугарија и Романија од 31 март годинава ќе бидат дел од Шенген зоната.

На овој начин двете земји ќе можат слободно да се движат меѓу земјите-членки за околу 400 милиони граѓани.

Бугарија и Романија се членки на Европската унија од 2007 година, а од оваа година и двете земји влегоа во Шенген зоната. Меѓутоа, бидејќи тие претходно не биле дел од безграничната област, патниците сè уште се обврзани да ги покажат своите пасоши при влез.

Патниците кои пристигнуваат по воздушен или морски пат од други земји од Шенген зоната повеќе нема да треба да ги покажуваат своите пасоши по пристигнувањето. Тоа значи дека патниците на летовите, крстарењата и траектите нема да бидат предмет на проверки, со што патувањето ќе биде многу полесно.

Меѓутоа, ако патувате со автомобил или пристигнувате со воз или автобус, сепак ќе треба да ги покажете вашите документи. Ова е првенствено инсистирање на Австрија, бидејќи правилата со кои се регулираат копнените граници се уште не се воспоставени, пишува Euronews.

И двете земји, барем засега, нема да ги менуваат постоечките валути во евро, поради што меѓу другото не се очекува скок на цените. Исто така, зголемената конкуренција меѓу земјите би можела да ја спротивстави секоја тенденција за нагло зголемување на цените на најпосетуваните места. Бидејќи патниците можат лесно да ги споредуваат цените, хотелите и другите бизниси сакаат да останат конкурентни.

Поврзани новости