Буџетот на пленарна седница: Повеќе пари за плати, пензии, социјална помош

by Фокус 14:32
14:32

Буџетот за следната 2016 година, за кого пратениците треба да расправаат на денешната пленарна седница, е проектиран на 195.788 милиони денари на расходната страна, кои се за 4,7 проценти повисоки од оние во 2015 година, и на 176.804 милиони денари на приходната страна, каде има зголемување за 6 проценти во однос на 2015 година.

Буџетскиот дефицит изнесува 3,2 отсто, што е намалувањето во однос на претходната година, кога тој изнесуваше 3,6 отсто, додека, според владата, која се јавува како предлагач, се планира контиунирано намалување во годините што следуваат.

- Advertisements -

Инаку, за следната година се предвидува зголемување на средствата за плати, пензии, социјална помош и капитални инвестици, а дел од овие средства ќе се обезбедат од задолжувања, бидејќи приходите нема да ги покријат сите трошоци, иако се планира раст кај даночните и неданочните приходи.

И покрај тоа што се предвидува раст на БДП од 4 отсто, опозицијата критикува дека станува збор за неразвоен буџет, кој е скроен исклучиво во функција на предвремените парламентарни избори во април следната година.

Поврзани новости