Британците се под закана од Кина и Русија

by Fokus

Директорот на МИ-5, Кен Мекалум, повика на будност на населението на заканата од шпионажа од Русија и Кина. Според него странски шпионски инсталации се обидуваат да украдат технологија, да сеат раздор и да нападнат инфраструктура. Досега МИ-5 идентификувало 10.000 обиди на странски шпиони за манипулирање со британски граѓани.

-Последиите од шпионските активности на странските сили можат да се движат „од депресија и незадоволство и потенцијално до загуба на живот. Со текот на времето треба да ја изградиме истата јавна претпазливост и издржливост кон заканите што доаѓаат од странски земји, што ги градевме со години кон тероризмот. Не треба да се плашите, туку да бидете будни, рече Мекалум во говорот во седиштето на МИ-5.

Поврзани новости