БПЦ прифати да биде мајка-црква на МПЦ

by Fokus 13:02
13:02

„БПЦ никогаш не била рамнодушна кон страдањата на Македонската православна црква, поради што се разговараше. Во ситуација кога МПЦ ја признава Бугарската православна црква-Бугарска патријаршија (БПЦ-БП) за своја црква-Мајка, БПЦ-БП го смета за своја света должност ангажманот да понуди целосна соработка, посредство и застапување пред помесните православни цркви, преземајќи сѐ што е неопходно за утврдување на канонскиот статус на МПЦ.

Тоа го пишува во одлуката на Светиот синод на БПЦ за писмото од Македонската православна црква.

- Advertisements -

Од таму информираат дека е формирана  ерхиерејска комисија за преговори со МПЦ и со останатите помесни православни цркви за воспоставување на канонски статус на МПЦ“.

Поврзани новости