Босна и Херцеговина единствено во регионот има вишок струја

by fokus 09:47
09:47

И додека поради актуелната енергетска криза во регионот веќе се воведуваат мерки за намалување на потрошувачката на електрична енергија (Косово, Северна Македонија), а другите земји како Србија и Албанија даваат огромни суми пари за увоз, Босна и Херцеговина е во прилично добра ситуација со овој извор на енергија и остварува добар профит од извозот.

Босна и Херцеговина е единствената земја во регионот која има вишоци и која изобилно извезува струја, а само во првата половина од годинава по овој основ се добиени 701,4 милиони конвертибилни марки, покажуваат податоците на Надворешно-трговската комора на Босна и Херцеговина, пренесува регионалниот бизнис портал СЕЕбиз.

Босна и Херцеговина го продава овој стратешки производ најмногу на своите соседи – извоз во вредност од 307,1 милиони КМ во Србија и 210,8 милиони КМ во Хрватска.

Минатата година билансниот вишок изнесувал околу 4.900 гигават часови од вкупно околу 17.000 гигавати произведена електрична енергија.

Благодарение на овие можности, цените на струјата за домаќинствата се непроменети, додека за индустриските потрошувачи во ФБиХ поскапувањето е ограничено на максимални 20 проценти. Секако дека не многу земји можат да си дозволат толку добра ситуација за потрошувачите во актуелната криза.

Поврзани новости