Болните од мултиплекс склероза користат терапија стара 23 години

by Fokus 14:04
14:04

Болните од мултиплекс склероза се жалат дека примаат терапии постари од 20 години, со што сериозно им се влошува здравствената состојба.

– Министерството за здравство и Министерството за финансии да се погрижат да одовојат поголем буџет за овие пациенти, бидејќи во моментот оваа терапија што ја примаат нашите корисници е стара повеќе од 23 години. Во светот веќе има лекови што се со поголем процент на стопирање на болеста. Знаеме дека за мултиплекс склерозата до ден денешен нема измислено лек, но се даваат превентивни лекови, кои помагаат лицето да остане во исправена физичка состојба – истакна Дејан Ѓорѓиевски.

- Advertisements -

Поврзани новости