Бислимовски: Погодените граѓани сметките за парно и струја ќе ги плаќаат на рати без камата

by Фокус 11:21
11:21

Претседателот на регулаторната комисија за енергетика, Марко Бислимовски, во интервју за Радио Слободна Европа вели дека граѓаните кои се погодени од корона кризата и земаат минимални плати, сметките за март, април и мај ќе ги плаќаат на рати и без камата.

-Сакам и официјално да објавам дека во комуникација и во договор со компаниите од енергетскиот сектор – ЕВН и БЕГ снабдување, на погодените граѓани ќе се овозможи за месеците мај, април и март да можат своите трошоци доколку не се во можност да ги покријат да ги плаќаат на рати и притоа каматата заради заостанатото плаќање нема да се калкулира, значи за три месеци ќе имаат можност најпогодените граѓани да си ги платат своите трошоци за електрична енергија и за топлинска енергија на рати и притоа каматата воопшто нема да им се калкулира – вели Бислимовски.

- Advertisements -

Тој дека во текот на следниот месец ќе почнат да пристигнуваат порамнителните сметки за топлинска енергија кои пак ќе бидат намалени за најмалку 20 проценти.

Поврзани новости