БИРН: „Скопје 2014“ е седум пати поскапо и три пати поголемо

by Фокус 12:42
12:42

Цената на новиот изглед на Скопје, според истражувањето на БИРН, претставено преку базата на податоци „Скопје 2014 под лупа“ и официјална документација, од првично најавените 80 милиони евра, има скокнато на над 560 милиони евра, a од првично најавените четириесетина споменици и објекти се стигнало до над 130.

Базата за „Скопје 2014 под лупа“ е изготвена од екипата на БИРН, и од денеска е достапна за јавноста. Информациите за базата се обезбедени директно од институциите преку сите можни легални канали за обезбедување информации од јавен карактер.

- Advertisements -

Од БИРН појаснуваат дека податоците се однесуваат само на објектите кои се финансирани од јавни фондови преку Министерството за култура, Службата за општи и заеднички работи на Владата, општините, градот Скопје и јавни претпријатија. Базата содржи голем број документи: договори, анекси, авторски хонорари, статистики за најчестите изведувачи, скулптори, архитекти и леарници кои учествувале во проектот.

Базата е достaпна на следниов линк: http://skopje2014.prizma.mk

 

Поврзани новости