Бајден најави санкции за непочитување на Преспанскиот договор

by Fokus

Американскиот претседател Џо Бајден издаде нова извршна наредба за конфискација на имот и забрана за влез во САД на лица кои се закана за безбедноста на Западен Балкан.

Како што е наведено во одлуката на американскиот претседател, ќе има санкции за оние што ги загрозуваат Преспанскиот договор и Охридскиот рамковен договор.

Станува збор за лица кои:

> Се одговорни или соучесници, директно или индиректно вклучени во активности или политики што ги загрозуваат мирот, безбедноста, стабилноста или територијалниот интегритет на која било област или држава на Западен Балкан

> Се одговорни или соучесници во или директно или индиректно вклучени во активности или политики што ги поткопуваат демократските процеси или институции на Западен Балкан

> Се одговорни или соучесници во или директно или индиректно вклучени во кршење, или дело што го попречува или загрозува спроведувањето, каква било регионална безбедност, мир, соработка или договор или рамка за меѓусебно признавање или механизам за отчетност поврзан со Западен Балкан, вклучувајќи го и Договорот од Преспа од 2018 година, Охридскиот рамковен договор од 2001 година, Резолуцијата на Обединетите нации 1244 или Меѓународниот механизам за кривични судови за поранешна Југославија.

Поврзани новости