Анима Мунди: Ако власта казнува за мочање на животните во тревник, нека им изгради тоалети

by Фокус 10:56
10:56

-Шокирани сме со новиот Закон за зеленило кој е влезен во  Собранието,  во кој, меѓудругото се воведува глоба во износ од 50 евра во денарска противвредност за физичко лице, ако на зеленило за јавна употреба врши уринирање и дефекација на домашни миленици. Ова е скандалозна, безобразна, безобѕирна одредба која ја нема никаде во свет и преку која на удар, стигматизација и финансиски линч ќе бидат изложени сите сопственици на животни, реагира Анима Мунди.

-Каде да уринираат животните и дефецираат, ако не на трева и секако потоа да го соберат изметот? Дали државата ќе создаде веднаш тоалети за миленици и по тоа ќе стане прва во светот? Планира ли државата да го полни буџетот од хуманите граѓани, љубителите на животни?, прашуваат од организацијата за заштита на животни.

- Advertisements -

Ваквиот пристап, според Анима Мунди, е безобразен и срамен. Уште повеќе ако се има предвид фактот дека институциите никогаш ништо не сториле во однос на поставување на канти за измет за животни, ниту пак вршеле едукација – поточно, со исклучок од две општии каде тук таму постоела по некоја канта за одлагање на фецесот на животните, сите останати кои постојат ,а ги има во 12 општини во и надвор од Скопје, ги има направено и донирано нашето здружение Анима Мунди!

-Да не се збуни јавноста – ние сме први и единствени кои промовираме одговорно сопствеништво, собирање на изметот и негово одлагање, но казнување на граѓаните за уринирање на нивното куче е глупост, лудост, незнаење на ЕУ законодавството, класичен нон сенс, реагираат од Анима Мунди кои најавуваат протест за многу брзо. 

 

Поврзани новости