Андоновски: Во Македонија популарна е кич-литературата

by Fokus 11:12
11:12

Во литературниот свет се појавија многу автори, кои направија „бум“ со нивните книги, кои доживеаја милионски тиражи. Трилер, романса, мистерија, фикција, се најпопуларните жарнови кај македонската читателска публика. Но, тука се и класиците, кои очигледно имаат „уште што да кажат“, иако некои примероци се стари и по еден век.

Сепак и покрај тоа, останува отворено прашањето: што читаат луѓето од Македонија и колку од тие дела поседуваат вистински квалитет?

- Advertisements -

За нашиот писател и книжевен теоретичар, Венко Андоновски, радува фактот што воопшто се читаат книги, во ова време на дигитализација. Иако како што вели, голем дел од таа литература е кич.

„Тоа е лесна, пред сѐ забавна книжевност, кич кој лесно се вари, еден вид литературна естрада која се чита на плажа, а често и се остава таму, како и по аеродромите, возовите и автобусите. Но добро е ако воопшто и тоа се чита. Иако, за човек кој има прочитано макар и една добра книга, тоа е навистина книжевност на пластичните цветови“, смета нашиот писател.

Јорданчо Цветаноски

Фото – Томислав Георгиев

Поврзани новости