Аналитичарот Малиќи напиша дека прекинот во Охрид е поради потпишувањето, па ја избриша објавата

by Fokus

Политичкиот аналитичар од Приштина, Агон Малиќи, вечерва на Твитер објави дека застојот во Охрид, каде што денеска се одржува новата рунда дијалог меѓу Белград и Приштина под покровителство на Европската унија (ЕУ), е предизвикана поради потпишувањето.

Малиќи изјави дека страните се договориле за содржината на договорот, но Косово сака потпис од двете страни.

Србија претпочита договорот да остане како документ на ЕУ, кој ги „одговори двете страни“.

„Како може нешто да се нарече договор ако не е потпишан“ наведе Малиќи во објава на Твитер.

Сепак, тој подоцна ја избриша објавата.

„Го избришав претходниот пост за тоа што го кочи Охридскиот договор бидејќи добивам спротивставени извештаи од извори на кои вообичаено им верувам. Да почекаме и да видиме пред да избрзуваме со какви било заклучоци“ – напиша тој.

Со европско посредство партиите околу 15 часот ја започнаа првата трипартитна средба.

Потоа по еден час следуваше првата пауза која траеше речиси два часа, а вечерва и втората.

Партиите разговараат за планот за имплементација на европскиот предлог, чија содржина беше договорена на 27 февруари.

Поврзани новости