Американска амбасада: Власта да обезбеди стандарди за независно судење за случаите на Јанева

by Фокус 20:47
20:47

Ги повикуваме властите да ги исполнат највисоките стандарди на владеењето на правото, транспарентноста, праведноста, заштитата на слободата на говор и независноста на судството како што се движат напред овие случаи, апелираат денеска од амбасадата на САД.

-Соединетите Американски Држави цеосно го поддржуваат Кабинетот на Специјалната обвинителка и нејзината улога во истражувањето и гонењето на криминалните дејствија кои произлегуваат од содржините од нелегално прислушкуваните разговори. Нејзиното назначување е суштински елемент од Договорот од Пржино и беше одобрено од сите четири политички партии, се вели во соопштението од американската амбасада.

- Advertisements -

Амбасадата упати повик до сите страни да дозволат Кабинетот на специјалната обвинителка да ги изврши своите должности, независно и слободно без никаква форма на политички притисок. Потсети дека сите обвинети имаат право на целосна заштита од законот и ги повика сите граѓани да дозволат фактите да произлезат низ судски процес.

Поврзани новости