Актерите револтирани од директорот: Димитров ја опструира младинската сцена

by Фокус 09:37
09:37

Дел од актерите од Театарот за деца и младинци одлучија јавно да го изразат својот револт од директорот Братислав Димитров, кој преку маркетинг секторот на Театарот вршел опструкции на младинската сцена.

-Имено, Братислав Димитров од самото негово назначување на функцијата, директор на институцијата, се обидува перфидно и со подмолни постапки да ја опструира работата на младинската сцена, а со тоа опструира и девалвира дел од програмата на „сопствениот“ театар и секако го омаловажува трудот кој ние како актери и целата екипа сме го вложиле во продукција и реализација на тие претстави. Основната „алатка“ со која маневрира, директорот, е маркетинг секторот на институцијата кој упорно (и по сите наши повици и интерни состаноци) се оградува од промовирање и „продавање“ на претставите од младинската сцена со изговорот: „Директорот рече дека немаме обврска да ги продаваме тие претстави…“. И потоа е „нафрлена идејата“ за нивно симнување од репертоарот бидејќи биле недоволно посетени, се вели во соопштението од актерите.

- Advertisements -

Актерите велат дека оваа перфидна игра на директорот ќе доведе до згаснување на единствената младинска сцена во државава, која се обраќа на конкретна публика и е од круцијално значење за надоградување и развој на оваа публика кај нас. Истовремено тоа е сцена која им помага во професионалниот развој и надоградување и на актерите.

„Очигледно некому не му се допаѓа тоа што моментално младинската сцена е активна и гласно говори за општествените проблеми во државава. Очигледно некој носи лични или нарачани одлуки кои несомнено му штетат на угледот на ТДМ, а и на самиот актерски колектив кој вложил огромен труд во подготовка и реализација на овие претстави. Очигледно некој се обидува да влијае и да го разедини актерскиот колектив кој е сплотен и многу добро разбира кога одредени субјекти сакаат немилосрдно да ја деградираат неговата работа. За крај повторуваме дека се обидовме во неколку наврати проблемот да го решиме со интерни состаноци и дописи, но нашите барања беа игнорирани и без конкретно објаснување отфрлени од сите релевантни структури во институцијата.

Поради овој некоректен и потценувачки однос се одлучивме да се обратиме до вас – медиумите. Нашата цел е јавноста да биде запознаена со самоволието на луѓето кои наместо да управуваат со „Театарот за деца и младинци“ и да ја унапредат неговата програма, се обидуваат да уништат веќе постоечки програмски постулати. Театарот е, а и во иднина ќе биде, место кое освестува, критикува и едуцира.

Бојан Кирковски, Ненад Митевски, Емра Куртишова,  Мики Анчевски,  Мартин Јорданоски, Наташа Петровиќ, Владимир Лазовски Драган Довлев, Симона Спировска, Катерина Илиевска- Силјановска“

Поврзани новости