Ахмети побарал да почне дијалог за конституирање на Собранието

by fokus

Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, остварил средба со амбасадорот на Франција Кристијан Тимоние, со кого разговарал за ситуацијата во земјата и во регионот и за итната потреба од решавање на политичката криза.

„Ахмети го информираше амбасадорот на Франција дека побарал од релевантните парламентарни партии да го започнат дијалогот со цел да се постигне компромис и што побрзо да заврши конституирањето на Собранието, како почетна точка за решавање на кризата. Ахмети го информираше амбасадорот дека со заедничката декларација не се прекршува уставниот поредок или карактер и е во целосна согласност со Охридскиот договор и Уставот на Република Македонија и претставува резиме на изборните програми на албанските парламентарни партии“, соопшти ДУИ.

Ахмети повторил дека Иванов и другите политичари не се осмелуваат политичката да ја претворат во етничка криза, и максимално треба да се воздржат од поттикнување омраза меѓу двете етнички заедници.

Поврзани новости