Агенцијата за лекови на ЕУ ја одобри вакцината на Фајзер/БионТек

by fokus 15:59
15:59

Европското регулаторно тело за лекови ЕМА денеска препорача вакцина против Ковид-19 од фармацевтските компании Фајзер и БионТек.

ЕМА препорача Европската комисија сега да додели условно одобрение за ставање во промет на вакцината, што треба да се случи за два дена.

- Advertisements -

Дистрибуцијата на првите вакцини против Ковид-19 меѓу земјите-членки на ЕУ би започнала во исто време – на 26 декември, а вакцинациите еден ден подоцна.

ЕУ потенцира дека условите за вакцинација ќе зависат од националните стратегии на земјите-членки.

Поврзани новости