57 отсто од граѓаните поддржуваат влез во ЕУ и НАТО под „Република Северна Македонија“

by fokus 12:02
12:02

– Мнозинството македонски граѓани сакаат да се реши спорот за името со Грција и Македонија да стане членка на Европската Унија и на НАТО, покажува анкетата на Меѓународниот републикански институт (ИРИ) во пресрет на референдумот на 30 септември.

Вкупно 57 проценти од анкетираните, од кои 37 отсто „целосно“, а 20 проценти „донекаде“ го поддржуваат предлогот Македонија да се зачлени во ЕУ и НАТО под новото име „Република Северна Македонија“. Истиот број (57 проценти) веруваат дека придобивките од членството го оправдуваат прифаќањето на новото име. Половина од анкетираните (49 проценти) имаат намера да гласаат за решавање на спорот за името, споредено со 22 проценти, кои ќе гласаат против предложената промена.

- Advertisements -

– Како што Македонија се приближува кон овој важен референдум, поддршката за компромисно решение на спорот за името, што би ги отворило вратите кон членство во ЕУ и НАТО, укажува на силна наклонетост кон трансатлантските институции, вели Пол Мекарти, в.д. регионален директор на ИРИ за Европа.

Поддршката за членство во ЕУ и НАТО продолжува да расте. Бројот на анкетираните кои го поддржуваат зачленувањето на Македонија во ЕУ порасна на 83 проценти – што е зголемување од шест проценти од однос на август 2017, а за 11 проценти од март 2017. Поддршката за НАТО исто така останува силна со 77 проценти.

Поврзани новости