4 000 мртви да се избришат од списокот

by Фокус

ДИК завршила со теренската проверка на 90-те илајди гласачи во 90 проценти од случаите.

Во првиот дел од седницата на комисијата беше презентиран извештајот за податоците од вкрстената проверка на избирачкиот список. ДИК побарала од избирачкиот список да се избришат околу 4.000 лица, за кои според евиденцијата на МВР и матичната евиденција е потврдено дека се починати.

Од МВР сè уште не се докрај обработени податоците на повеќе од 100.000 лица кои се појавија како спорни по вкрстената проверка. За податоците од теренската проверка, ДИК ќе информира на вториот дел од седницата, по завршувањето на паузата.

Поврзани новости