360 степени: „Ексико“ и Серјожа Марков сопственици на куќите кои ги сликаше СЈО

by fokus 11:46
11:46

Фирми од бизнис орбитата околу ВМРО-ДПМНЕ се газди на двете идентични згради на Водно што ги фотографираше истражител на СЈО како место во кое, според изјавата на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, живее екс-директорот на УБК, Сашо Мијалков, открива „360 Степени“, по увидот во официјалните документи од Катастарот и Централниот регистар. Станува збор за две парцели поделени во три имотни листови.

Едната фирма сопственик се вика „Бизнис Проперти Инвестмент“ од Скопје. Според податоците во Централниот регистар, нејзин сопственик е Серјожа Марков (брат на сопругата на Иво Котевски), а фирмата е основана пред околу пет месеци (во мај 2016 година). Марков е познат адвокат и ко-сопственик на една од најангажираните адвокатски канцеларии во последните години во Скопје – „Марков и Чукиќ“. Меѓу другото, преку нив одеше купопродажбата на парцелите на плоштадот Македонија од државата на грчкиот бизнисмен Кондоминас. Тие парцели подоцна завршија кај рускиот бизнисмен Сергеј Самсоненко.

- Advertisements -

Втората фирма сопственик на зградите е добропознатата „Ексико“. Кој е газда на оваа компанија не е познато. Нејзиното сопствеништво е скриено надвор од земјава, во Лугано, Швајцарија. Тамошните закони овозможуваат да биде сокриен идентитетот на вистинските сопственици. Познат е само нејзиниот управител во Македонија, Тодор Мирчевски. Мирчевски, пак, е управител и во редица други фирми во земјава, кои јавно е познато дека се сопственост или ко-сопственост на бизнисменот Орце Камчев. Најголемиот агрокомбинат во земјава „Пелагонија“, градежната компанија „Бетон Штип“, „Жито Полог“, се само дел од компаниите кои директно се поврзани со „Ексико“ или Мирчевски.

Интересно е и тоа што двете згради, според Катастарот, не се станбени објекти туку згради со намена А4 што значи времено сместување – престојувалиште, мотел, хотел, хостел, камп или слично. Но, и покрај силното обезбедување пред објектите и знаците дека таму живее некој многу важен, во Катастарот е запишано право само на еден станар кој таму изнајмил стан на една година. Кираџијата е странец – Полјак, кој патем е еден од директорите во новоизградениот хотел на плошадот Македонија, „Мериот“. Просторот што го изнајмил е само 78 м2, а во двете згради имаат над квадратура над 1500 м2.

Поврзани новости